Meer informatie nodig?

Veelgestelde vragen

Wanneer laat je je testen?

Het RIVM raadt aan om je te laten testen als je milde verschijnselen vertoont zoals neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, een lichte hoest of koorts. Je kunt 2 dagen ervoor besmettelijk zijn vlak voordat je klachten krijgt, dus het is belangrijk er snel bij te zijn!

Daarnaast kun je je bij ons laten testen als je een melding hebt gehad van de Coronamelder-app of als je in contact geweest bent met een positief getest persoon.

Wat moet ik doen als ik bij iemand in de buurt ben geweest die positief op COVID-19 is getest?

Wanneer u in de afgelopen 2 dagen langere tijd (min. 15 min) bij deze persoon in de buurt bent geweest (binnen 1,5 meter) dan is het advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Binnen deze 10 dagen kunnen klachten zich openbaren en dan pas kunt u zich laten testen op COVID-19. Als u op dag 5 nog geen klachten hebt, kunt u zich laten testen. Is deze test dan negatief, dan stopt de quarantaine. Volg wel de leefregels op omdat u na deze periode alsnog klachten kunt krijgen die horen bij COVID-19.

Wat als ik positief getest ben?

Wanneer de uitslag positief is moeten u en uw huisgenoten in quarantaine. Het is belangrijk dat uw huisgenoten 10 dagen in quarantaine blijven om zeker te zijn dat ze geen klachten krijgen en dan andere mensen kunnen besmetten. Als zij op dag 5 nog geen klachten hebben, kunnen zij zich laten testen. Is deze test dan negatief, dan stopt de quarantaine Als ze wel klachten hebben gekregen, kunnen zij zich ook laten testen. Wanneer de klachten na minimaal 24 uur na de uitslag over zijn, kan de quarantaine opgeheven worden. Klik hier voor de informatie die op u van toepassing is. Klik hier voor de informatie die op u van toepassing is. Volg deze richtlijnen op!

Wat als ik negatief getest ben, maar wel klachten heb

Zolang u klachten hebt moet u thuisblijven, totdat de klachten minimaal 24 uur over zijn. Heb u last van koorts en/of benauwdheid, dan blijven ook uw huisgenoten thuis.

U hoeft dan niet meer in quarantaine, tenzij u in nauw contact bent geweest met iemand die positief getest is. Dan moet u 10 dagen in quarantaine. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Wat als ik negatief getest ben, maar wel milde klachten heb

Dan hoeft u niet meer in quarantaine. Volg wel de leefregels van het RIVM op om verspreiding van klachten te voorkomen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Wat is COVID-19

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2). De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Via druppeltjes komt het zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Meer informatie vind u op de website van het RIVM.

Welke klachten horen bij het COVID-19 virus?

Koorts (>38 graden), droge hoest, benauwdheid, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, verlies van geur en/of smaak, verstopte neus of loopneus. De klachten kunnen uiteraard in hevigheid en duur per patiënt verschillen. Sommige klachten kunnen ook langer duren zoals het verlies van geur en/of smaak, een kriebelhoest of een droge hoest. Dit hoeft geen reden voor ongerustheid te zijn. Wanneer u klachten niet vertrouwt of er ontstaat een levensbedreigende situatie bel dan altijd uw huisarts!

Hoe kan ik mij aanmelden voor een COVID-19 test?

Kies bovenin het kopje ‘afspraak maken’ en kies de gewenste locatie, test, datum en tijd.

Hoe vaak mag de test worden gedaan?

Een Coronatest kan zo vaak gedaan worden als wenselijk is voor u.

Is het aan te raden om in een later stadium nog een keer te testen als ik al positief ben getest?

Nee.

Welke test gebruiken jullie?

Wij gebruiken de meest nauwkeurige, officieel goedgekeurde sneltest van Nederland, namelijk de Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test. Dit is géén PCR test.

Hoe lang duurt de test?

De uitslag van de test weten wij binnen 15 minuten. U kunt wachten op de uitslag van de test, deze delen wij zodra wij het weten direct met u mee.

Wordt de test afgenomen door zorgprofessionals?

Ja. De sneltesten worden afgenomen door professionals.

Een betrokken arts, Aart Leemhuis met het BIG-registratienummer 09022412701, houdt de kwaliteit van de afname van de tests nauwkeurig in de gaten en de testen worden uitsluitend afgenomen door zorgprofessionals.

Hierbij worden alle maatregelen genomen om de test veilig af te nemen. De zorgprofessionals dragen alle benodigde beschermingsmaterialen (nitril handschoenen, speciale brillen, isolatie schorten en medische N95 mondkapjes) welke worden vervangen na een positieve uitslag.

Doet het testen pijn?

In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn, het zal wel een irritant, kriebelend gevoel geven. Daarnaast zorgt het wattenstaafje voor een mogelijk niesreflex, dan moet geprobeerd worden dit niet te doen. Het kan ook leiden tot traanogen, dit gaat vanzelf over. U krijgt van ons een tissue om uw neus te snuiten, daarmee zal dat nare gevoel minder worden.

Uw privacy

Gratis-sneltesten.nl gaat zorgvuldig om met uw privacy. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en we vragen dan ook uitsluitend om de gegevens die we echt nodig hebben. Uw gegevens worden niet doorgeven aan andere partijen zoals uw werkgever of huisarts. Uw privacy is bij ons dus gewaarborgd!
chevron-down